Новини

Апеляцію Кеті Перрі в справі про плагіат у пісні «Dark Horse» задовольнили

18 марта 2020

Кеті Перрі здобула право оскаржити позов про плагіат у «Dark Horse».

Гітмейкерці «Roar» і ще кільком особам наказали виплатити 2,78 мільйона доларів США після того, як суд присяжних постановив, що в шлягері 2013 року скопійована пісня в стилі християнського репу.

35-річній співачці сказали, що їй доведеться викласти 550.000 доларів, а її лейбл «Capital Records», мовляв, заборгував позивачеві 1.3 мільйона доларів. Такий вердикт виголосило федеральне журі в Лос-Анджелесі. Останнє розпізнало в композиції Кеті, що посідала верхівку чарту «Billboard Hot 100» чотири тижні 2014-го, авдіодоріжку «Joyful Noise» 2008 року виконавця Flame.

Позов торкнувся п’ятьох колег Перрі. Серед них – продюсер Макс Мартін, котрому сказали відірвати від серця 253.000 доларів, і компанія доктора Dr Luke «Kasz Money Inc», яку зобов’язали виплатити 189.000. Тим часом самому Dr Luke наказали забути про 61.000 доларів.

Однак у вівторок 17-го березня суддя Крістіна А. Снайдер ухвалила рішення про скасування вироку присяжних, заявивши, що частина пісні, яка використовується як доказ, не є достатньо унікальною, щоб гарантувати захист авторських прав.

«У цьому випадку незаперечно те, що названі елементи восьминотного остинато «Joyful Noise» не є особливо унікальною або рідкісною комбінацією, – зазначила служителька Феміди. – Порівняно поширена восьминотна комбінація незахищених елементів, котра, можливо, присутня в тембрі, спільному для певного жанру музики, не може бути настільки оригінальною, щоб гарантувати захист авторських прав».

Юристи Flame, справжнє ім’я котрого Маркус Ґрей, очікували виплати майже двадцяти мільйонів доларів йому та двом його співавторам.

Адвокат позивача Майкл А. Кан повідомив у своїй заяві:

«Наші клієнти подали цей позов ще п’ять років тому, вимагаючи справедливості та відповідної компенсації за несанкціоноване використання їхнього цінного творіння. Цьому передував довгий і важкий шлях, але вони вельми раді досягнути справедливості, якої прагнули».

Тим часом адвокат Кеті Крістін Лепера зазначила після вердикту присяжних, у котрому йшлося про 2.78 мільйона:

«Автори «Dark Horse» уважають це насмішкою з правосуддя».

Іще знавчиня права наголосила: Flame і його колеги намагаються огородити авторським правом основні елементи музики, які повинні бути доступними для всіх.

Сама Кеті та її команда (загалом – це шість співавторів пісні) стверджують, що раніше ніколи не чули про «Joyful Noise».

Також повідомили, що вагітна Кеті, котра заручена з актором Орландо Блумом, розпочала свою кар’єру в церкві та грала ґоспел-музику.

Під час судового розгляду пісню мали відтворити, одначе динаміки не спрацювали, тож артистка згладила ситуацію, запропонувавши виконати пісню.

Композиція «Dark Horse» залучена до її альбому «Prism».