Новини

Позов проти Тейлор Свіфт про порушення авторських прав має бути поновлений після рішення апеляційного суду

30 октября 2019

У вересні 2017-го на 29-річну на співачку поскаржилися служителям Феміди автори пісень Шон Голл і Натан Батлер. За словами останніх, сингл артистки «Shake It Off», який має приспів «Гравці будуть грати, грати, грати, грати, грати, а ненависники будуть ненавидіти, ненавидіти, ненавидіти, ненавидіти, ненавидіти», – це копія їхньої композиції «Playas Gon’ Play», написаної позивачами для гурту 3LW 2001 року. Пісня вісімнадцятирічної давнини включає фразу «Гравці, вони будуть грати, а ненависники, вони будуть ненавидіти».

І хоча в лютому 2018-го суддя окружного суду Майкл В. Фіцджеральд відмовив у позові, аргументуючи, що відповідні тексти пісень «занадто короткі, неоригінальні та нетворчі», щоб захищати авторські права, колегія з трьох суддів Апеляційного суду дев’ятого округу США в понеділок 28-го жовтня ухвалила рішення про те, що висновок передчасний.

Як повідомляє «The Hollywood Reporter», у новій постанові сказано: «Оригінальність, як ми давно визнали, – це питання фактажу».

Іще служителі Феміди процитували покійного колегу з Верховного суду США Олівера Венделла Голмса-джуніора. Останній вважав: коли йдеться про питання творчі, небезпечно доручати винесення остаточних вироків тим, хто керується лише буквою закону.

«Сторічне попередження судді Голмса досі актуальне», – підкреслили представники апеляційної інстанції. Також вони додали, що окружний суд чомусь визнав себе остаточною інстанцією, котра визначає вартість художнього твору, і що неоригінальність твору ніяк не обґрунтована. Тож справу повернули на розгляд до окружного суду.

Юридична команда Тейлор Свіфт раніше вимагала припинення справи.

Адвокати гітмейкерки зазначили:

«Позивачі легковажно заявляють, що вони є єдиними у світі, хто може говорити про гравців, які грають, і ненависників, які ненавидять. Надання монополії щодо авторських прав на цю фразу заважає іншим ділитися думкою про те, що гравці грають, а ненависники ненавидять».

Юристи продовжують стверджувати, що наведена фраза – це «кліше в публічній власності», і наполягають: суди завжди підтверджують, що короткі фрази не можуть бути захищені авторським правом.

Вони також послалися на подібні конструкції в музиці, де поєднані слова «гравці» та «ненависники» (в оригіналі – «players» і «haters»), включаючи сингл 1977 року «Dreams» рокгурту «Fleetwood Mac» і трек «Playa Hater» 1997-го Notorious B.I.G’а.

Прессекретар співачки раніше сказав про позов:

«Це смішна претензія, ідеться тільки про вимагання грошей. Закон простий і зрозумілий. У них немає що відсуджувати».