Новини

Проти Нікі Мінаж позвалися до суду через порушення авторських прав

24 октября 2018

Співачка й авторка пісень Трейсі Чепмен викликає Нікі Мінаж до суду. Перша заявляє, що реп-виконавиця без дозволу використала у своєму з Насом треку «Sorry» семпл із її композиції «Baby Can I Hold You».

За повідомленнями «TMZ» і підтвердженням «Pitchfork», Чепмен зазначила, що неодноразово виступала проти використання її пісні в червні цього року, коли трек «Sorry» мав з’явитися в альбомі Мінаж «Queen».

Трек так і не потрапив до платівки, але американський діджей Funkmaster Flex зіграв його під час свого шоу на нью-йоркській радіостанції. «Sorry» також увімкнув під час свого радіошоу Charlamagne Tha God. Нині пісня доступна онлайн.

У позові Чепмен стверджує, що пісня «включає слова та вокальну мелодію найбільш упізнаваних частин Baby Can I Hold You». На переконання позивачки, близько половини пісні «Sorry» складається з її творчого доробку, який легко ідентифікувати під час прослуховування.

Тож тепер Тресі вимагає заборони подальших оприлюднень пісні, а також фінансову компенсацію.

Нікі зволікала з виданням платівки якраз через авторські права. У липні вона звернулася до шанувальників:

«Що ж, в альбомі «Queen» є запис однієї з найвидатніших артисток усіх часів. Навіть не підозрювала, що засемплювала легендарну Трейсі Чепмен. Мені дотриматися дати видання й утратити диск? Чи зберегти альбом, але позволікати з датою його видання? Чи ми посунемо реліз «Queen» на тиждень? Е-е-е, мені потрібна ваша допомога».

Реліз альбому пізніше був відкладений, а Чепмен отримала кілька образливий повідомлень від шанувальників Мінаж у соцмережах. Останнім не сподобалася відмова правовласниці.

Трейсі пояснила свою позицію щодо семплювання ще 2005-го. Тоді вона зазначила, що не є шанувальницею подібної практики. А ще прагне, щоб люди оцінювали оригінальну композицію повністю, а не вирваний із неї шматок у межах чийогось музичного твору.