Новини

«Тартакові» виповнилося 20

21 сентября 2017

Дратувати публіку тривалим очікуванням – це не для «Тартака». Колектив має хорошу традицію – виходити на сцену вчасно. Так було й під час київського концерту з нагоди ювілею колективу.

Лідер гурту Олександр Положинський розпочав шоу вступним словом. У ньому він, зокрема, зазначив: «Мені би хотілося, щоби сьогодні всі виявляли повагу одне до одного, повагу до артистів. Це так само, як і ми будемо робити зі сцени стосовно вас». Потім артист зазначив, що з «тартаківцями» виступатимуть їхні друзі, одначе відбулися заміни. Відтак Олександр представив публіці музикантів свого гурту й запалив аудиторію «Мікрoff/onною перевіркою» в компанії Дмитра Ігнатова.

На Положинському було просте, одначе доволі строкате вбрання: зелено-помаранчева футболка поло та блакитні джинси. Тим часом лідер «Роллік’са» виступав у дещо стриманій як для рок-концерту одежині. Спершу йому не ввімкнули мікрофон, але потім із порталів таки полилося потужне читання Дмитра.

Згодом публіка слухала запальні «Репанк» і «Оману», ліричну «Просто ніжно так» і тішилася «О-ля-ля» з дебютної платівки «лісопильників». Виконавці знову нагадали глядачам концерту про панків іншою піснею – «Весело», а також змусили всіх, хто ще не стрибав, зробити це під уривчастий приспів «Атомної помпи».

«Маємо сьогодні приємну нагоду заграти деякі пісні, які останнім часом не дуже часто граємо. Просто тому що без клавіш вони не дуже звучать», – мовив у перерві між треками Положинський, і нагадав, що до столиці з-за кордону спеціально прилетів Андрій Благун, який тривалий час був клавішником, бек-вокалістом і директором гурту. Далі в стінах клубу залунала мелодійна «Буча-Чака», яку раніше «Тартак» часто беріг для виступів на біс. Положинський ковтнув із пляшки водички, утер обличчя рушником і зачитав про гармонію людини з природою, а в залі під цю пісню утворилися хвилі з людських рук. Артист не зміг собі відмовити в задоволенні поплавати на цих хвилях. Щоправда, прибій повернув його на сцену не надто делікатно. Положинський поправив футболку, підібрав мікрофон і зазначив: «Знаєте, ото щоб ми вам так грали, як ви так носите. Що ви там розбігаєтеся?! Я готувався до концерту, 10 кг скинув, щоб вам легше було, а ви розбігаєтеся, гади ви такі». А вже за мить Олександр запропонував: «Давайте трошки серйозних пісень», – і заходився співати на патріотичну тематику. Одну з таких композицій, «Не кажучи нікому», він виконав із Арсеном Мірзояном.

На сцені знову утворився вокальний дует, коли разом із «Тартаком» «Ти подумай» виконала MamaRika.

Під час інтерактиву з публікою вокаліст ділився моментами з історії свого колективу та жартував. Зокрема сказав, якщо дівчата так само мляво кидатимуть на сцену спідню білизну, то за два десятиріччя вдасться лише два бюстгальтери назбирати.

А ще лідер гурту приділив увагу хвилинці підтримки. Він оновив у пам’яті серпневий концерт і сказав: «Якщо пригадуєте, тоді ми записували відеоролик на підтримку хлопця Івана, який у той момент вів боротьбу з недугом, пам’ятаєте? Так от мікстура подіяла – Іван сьогодні на концерті. Ми так розуміємо, що це спосіб дієвий. І бувають випадки, коли лишається надіятися тільки на чудо. Сьогодні є такий випадок. Як я вже казав на початку, відбулися зміни в програмі. Не зміг приїхати Андрій Підлужний: дуже в важкому стані його племінник Олег. Я дуже переживаю за Олега, і хотів би разом із вами записати ще один цілющий ролик підтримки». Положинський продовжив звертатися до Олега на камеру особистого фотографа гурту, якого звуть Анрі, а публіка гучно зааплодувала.

Потім Олександр запросив на сцену учасниць «Астарти». І вже за мить просив вибачення, оскільки неправильно назвав ім’я однієї з них. Разом артисти виконали пісні, які колись «Тартак» записав із фольклорним гуртом «Гуляйгород». Чому на сцені не було членів останнього, Положинський пояснив тим, що з колективом стосунки не склалися.

Особливо палка шанувальниця Катя постійно зверталася до лідера «Тартака» з-під самого центрального краю сцени. Він пообіцяв, що попросить когось наклеювати їй на час концерту скотч, аби не відволікала. «Я інколи трошки багато розмовляю, тому що мені треба віддихатись. Пробачте мені цю слабкість», – пояснив Олександр причину тривалих розмов між піснями після діалогу з однією Катею, а потім представив на сцені іншу – Катю Chilly. Їй Положинський не взявся би заклеювати вуста, оскільки навряд зміг би виконати приспів сумісної пісні «Понад хмарами» такими же високими нотами. Поки Катя співала, на сцену вибіг білявий малюк. Коли хлопчик заплескав у долоні, усміхнений Олександр пояснив: «Поаплодуйте мамі, просить Святослав».

Завітав на двадцятиріччя «Тартака» й Анатолій Говорадло. «Це тільки одна половинка славнозвісного дуету «Світязь». Інша зараз перебуває за морем-океаном», – мовив Положинський, і разом із гостем виконав «Ні, я не ту кохав…».

Глядачі, які дочекалися виступу на біс, не дарма залишилися в залі. Разом із Фоззі та Фаготом із «ТНМК» «тартаківці» улаштували «Божевільні танці». Правда, звукорежисери геть не подбали про мікрофони конголезців, тож їхній виступ більше нагадував пантоміму.

Наступним у черзі дуетників був Андрій Хливнюк. «Уперше за дванадцять років ми будемо лажати разом», – самокритично попередив аудиторію вокаліст «Бумбокса» і вони заграли-зачитали-заспівали «На даху». Тривале невиконання композиції наживо дійсно позначилося на якості виступу. Під час приспіву Андрій удавався до вокальних імпровізацій та подекуди брав не ті ноти. Ще Хливнюк проґавив вступ одного з куплетів. Щоправда, на емоціях публіки, яка насолоджувалася концертом, це, судячи з виразу облич і рухливості, особливо не позначилося. До речі, скретчі під час виступу з Положинського з Хливнюком випилював діджей Валік, а за другу електрогітару взявся Муха – колишні учасники «лісопилки».

Тригодинне святкування ювілею «Тартака» завершилося виходом на сцену всіх артистів, які складали компанію колективу протягом шоу. Під хіт «100%-ний плагіат».