Новини

Руслан Квінта розповів про створення композиції «Одна калина» для Софії Ротару

21 сентября 2017

Незадовго до святкування двадцятої річниці своєї творчості, відомий композитор і музичний продюсер Руслан Квінта розповів про знайомство та співробітництво з українською примадонною Софією Ротару. 23 березня артистка буде спеціальним гостем на бенефісі композитора.

Руслан Квінта – автор близько двох десятків хітів Софії Ротару: «Небо – это я», «Белая зима», «Осенние цветы» й інших. Без сумніву, головною не тільки в репертуарі співачки, а й для багатьох українців, залишається пісня «Одна калина», яку вважають народною. Насправді ж її створив Квінта в співавторстві з поетом Віталієм Куровським.

«На той час я вже написав кілька пісень для Софії Михайлівни, але їй хотілося чогось більшого. «Хочу таку пісню, як «Червона рута», – сказала народна артистка. – Але її співають усі, а я хочу свій народний хіт». Від такого прохання я просто впав у ступор: ну як можна створити таку пісню?! Другої «Червоної рути» бути не може», – пригадав  Руслан.

Також він додав: «Кожного дня думав про майбутню пісню, засинав і прокидався з думками про неї, але нічого в голову не йшло. Майже рік минув, а результату ніякого. «Де ж моя «Червона рута»?», – щоразу при зустрічі запитувала мене Софія Михайлівна».

Саме «та» пісня прийшла до Руслана Квінти в машині, по дорозі на роботу. За словами композитора, він тут же зупинився, щоб записати мотив на телефон, а потім помчав на студію – показати ідею Куровському. Віталій, прослухавши мелодію, відразу почав писати вірші: «Одна калина за вікном, одна родина за столом…».

«Коли пісня була готова, ми запросили до студії Софію Ротару. Вона не визнає прослуховування нових композицій по Інтернету. Віддає перевагу тому, щоб автор сів за рояль і виконав написане. Перед її приїздом у мене тремтіли від хвилювання руки. Пісня мені здавалася надто простою. Грав, опустивши очі, але коли зустрівся поглядом з Софією Михайлівною, зрозумів, що потрапив у яблучко. «Це приголомшливо!», – сказала вона», – зазначив композитор.

Відомий аранжувальник Жан Болотов запропонував шість версій пісні, але жодна з них не сподобалася Ротару. Руслан Квінта як автор зробив свій варіант, який вона прийняла з захватом. Це й був перший масштабний успіх композитора.

Музикант розповів, що на написання суперхіта його надихнула сама співачка – дивовижна людина, а ще – гостинна господиня. Навіть на студію Квінти Софія Михайлівна приносила сирники власного приготування. Приїжджаючи, огортала всіх домашнім затишком, створювала теплу атмосферу, у якій хотілося творити.

23 березня найкращі артисти України на чолі з Софією Ротару виступлять на концерті-бенефісі Руслана Квінти. У цей вечір пісні композитора виконають «Потап і Настя», LOBODA, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Наталія Могилевська, «Время и Стекло», ALEKSEEV, гурт «НеАнгелы», MONATIK, DZIDZIO, TAYANNA, Макс Барських і чимало інших. Відомі хіти прозвучать у супроводі естрадно-симфонічного оркестру з 150 інструментів.