Новини

Спецпроект «Дисиденти» телеканалу СТБ та журналу «Фокус» розповідає про боротьбу з інакомислячими в СРСР

21 сентября 2017

Ролик соціальної реклами «Дисиденти» знято телеканалом СТБ за участю Степана Хмари, Лариси Кадочникової та Валерія Сергєєва, які діляться спогадами про життя в Радянському Союзі, де кожне «неузгоджене» слово переслідувалося.

«Не можна не відреагувати на ініціативи законодавців і чиновників, що з’являються останнім часом. Неможливо не асоціювати їх з досвідом, який вже переживала Україна кілька десятиліть тому. Хотілося дати сильний художній образ, і ми знайшли його — це решітка. Не просто в’язниця, а символ обмеження, страху, придушення волі і свободи людини. Ким би ти не був, творцем, музикантом, телевізійником, знімаєш ти серіали або організовуєш концерти, ти можеш стати заручником політичної ситуації. Світ, який створений в ролику, викликає відторгнення, туди точно не хочеться потрапити. Ми сподіваємося, що наша держава туди не прийде, і цей ролик не стане віщим»,— каже режисер ролика Ксенія Бугримова.

Михайло Кригель, заступник головного редактора журналу «Фокус» і редактор Focus.ua, зазначає: «Собівартість слова кожного з учасників проекту “Дисиденти” на порядок вища за сотні й тисячі слів тих, хто про переслідування за інакомислення знає з підручників історії. Ця собівартість оплачена роками життя, проведеними в радянських тюрмах і таборах. Тому так важливо почути голоси цих людей сьогодні, коли нетерпимість в суспільстві досягла чергового піку».

Перша стаття спецпроекту, що вийшла на сайті Focus.ua, це — історія академіка НАН України і колишнього радянського дисидента Івана Дзюба, який розповів про відмінності життя і “антижиття”, культурні заборони та інформаційну експансію проти України. Весь спецпроект «Дисиденти» розташований за посиланням: https://focus.ua/dis.