Новини

У столиці відбувся фестиваль незалежної музики – Fight Fest

21 сентября 2017

Очевидно, ви колись чули про традицію деяких рокерів трощити гітари об сцену. А от глядачі «Файт Фесту»ще й побачили на власні очі цю енциклопедичну витівку. Подія, присвячена незалежній музиці, відбулася в одному зі столичних клубів. Грали переважно «шугейзинг» – напрям музики, що характеризується особливою поведінкою виконавців і надто гучним звучанням.  У лайнапі шоу помістилися дві українські команди – Seahorse, The Cripples, росіяни Aerofall, італійці Soviet Soviet та американці A Place To Bury Strangers. Коли знімальна М1 почала спілкуватися з хедлайнерами, у яких ну дуже не італійське ім’я, ті зауважили: «Тільки не розпитуйте про нашу назву!».

Soviet Soviet, гурт: «Десь чотири роки нам ставлять це запитання».

Три роки тому італійці вже виступали в Києві. Тоді вони встигли прогулятися містом і зробити купу фоток.

Soviet Soviet, гурт: «У нас тоді був, чорт забирай, чудовий концерт! Ми стояли віч-на-віч із людьми, які так захоплено слухали нашу музику. І до сьогодні нас це спонукає знову й знову їхати до вас».

Soviet Soviet часу перед концертом даремно не гаяли. Тож розгорнули біля входу до залу ятку, де виставили мерч від гурту. А ще ставали просто глядачами фестивалю й дивилися на колективи, які виступали перед ними. Те саме робив й Олівер Аккерман – вокаліст гурту A Place To Bury Strangers, який називають найгучнішим у Нью-Йорку. І це – не метафора. Американці виносять на сцену купу привезеної із собою апаратури, довго налаштовують її, а потім видобувають звук, що просто пронизує. Популярність не спричинила в учасників A Place To Bury Strangers зіркової хвороби. А на запитання, як вас запросили на фестиваль, артисти, кепкуючи, відказали таке:

A Place To Bury Strangers, гурт: «Ми навіть не знаємо. Може, нам написали листа. – Ви маєте на увазі електронну пошту? – Ні, я не отримую імейли. Це був паперовий лист. Нас попросили, і ми відповіли: «Можливо». Тоді до нас звернулися ще раз: «Ну будь-ласкочка-а-а!», і ми сказали: «Ну гаразд».

A Place To Bury Strangers, гурт: «Гадаю, незалежна музика дуже важлива. Музиканти мають контролювати те, що створюють. Якщо цього не буде, виконавець чи гурт стануть маріонетками певної корпорації, людей, які навіть не люблять музики, а прагнуть тільки нажитися з її допомогою».

Окрім музичних інструментів, учасники гурту витягли на сцену кілька проекторів і генератор сценічного диму. Мерехтіння світла неабияк посилювало враження від звучання. Час від часу A Place To Bury Strangers настільки поринали в гру, що навіть кидалися гітарами. Наприкінці шоу вокаліст вимкнув усі проектори та замінив їх потужним стробоскопом. Його випромінювання нагадувало синтетичне багаття, що охопило сцену. Після побаченого й почутого публіка, звісно, не змогла відпустити артистів без виходу на біс.