Новини

В Афганістані з’явилася перша реп-виконавиця

21 сентября 2017

Созан Фіруз розповіла про важку жіночу долю, обпалену війною.

Афганістан подарував світові нову реп-зірку. Головним чинником популярності артиста стала не музика, не імідж і навіть не тексти, а стать. Так, похмура реальність сповненої страждань країни змусила заговорити зі сцени першу афганську жінку-репера — Созан Фіруз.

Созан Фіруз, співачка: «Біль, якого я зазнала, живучи за кордоном як біженка, а також образи й зневага привели мене до співу, передусім, читання репу».

Через війну в середині 90-х Созан і її родина втекли з Афганістану. Проте, як справжня патріотка, сім років тому співачка повернулася додому, оселившись на півночі Кабула. Колоритна виконавиця набула популярності після появи її першого кліпу на YouTube. Фіруз виконує реп лише на мові дарі, а музику пише на старенькому ком’ютері за допомогою міді-клавіатури, яку їй подарували шанувальники.

Созан Фіруз, співачка: «Я мрію, що колись дам концерт за межами моєї країни. Я хочу, щоб усі знали про той біль, який живе у серці кожного афганця».

Попри жорсткі утиски прав жінок, а також осуд деяких родичів, захоплення Созан підтримує батько. Також нещодавно 23-річна співачка отримала змогу виступити перед широкою аудиторію на одному з фестивалів у Кабулі. За мусульманським законом, усі музиканти один день грали виключно для жіночої аудиторії, а інші два — тільки для чоловіків.

aptn