Новини

Лана Дел Рей готова вилучити трек із альбому через суперечку з Radiohead

9 января 2018

Лана зазначала, що Том Йорк і його одногрупники вимагають від неї сто відсотків роялті від пісні «Get Free». Такі претензії з боку гурту виникли після того, як музиканти помітили схожість між піснею колеги та своїм хітом 1992-го року «Creep».

Через кілька годин після появи звістки про правову боротьбу 32-річна виконавиця звернулася до глядачів концерту в Денвері, Колорадо, зі словами, що готова вилучити «Get Free» із альбому «Lust for Life». Заява співачки пролунала 7-го січня.

«Просто хочу, щоб ви знали, – мовила вона, – незалежно від того, до чого все дійде, ті настрої, які я описала… я буду їх відстоювати, навіть якщо ця пісня не потрапить до майбутніх фізичних релізів чи записів… я просто хочу повідомити дітей і не дітей, які є справжніми фанами, які тут присутні. Тож це, певно, останнє, що я скажу на цю тему. Але дякую».

Новину про копірайт-битву Radiohead і Лани першою оприлюднила в недільному номері британська газета «Sun». Артистка пізніше підтвердила, що готується до вирішення справи разом зі служителями Феміди після того, як юристам обох сторін не вдалося врегулювати суперечку в позасудовому форматі.

У Твіттері Лана зазначила: «Я знаю, що моя пісня не створена під натхненням від «Creep», а Radiohead вважає навпаки й хоче сто відсотків від публікації. Я запропонувала сорок за останні кілька місяців, але вони наполягають на ста. Їхні адвокати невблаганні, тож буде суд».

Нині Лана Дел Рей належить до числа співавторів треку разом із Кіроном Мензісом і Ріком Новелсом. На відміну від артистки виконавці пісні «Idioteque» не коментують інциденту.

Схоже, це поки що найгучніша суперечка на тему плагіату. Раніше Сем Сміт погодився ділитися з Томом Петті та Джеффом Лінном роялті від його пісні «Stay With Me» за 2014 рік. Артист визнав, що трек за звучанням схожий на композицію гурту Tom Petty and the Heartbreakers «I Won’t Back Down» 1989-го року.

А от Робін Тіке та Фаррелл Вільямс із 2015-го все ще вирішують питання щодо хіта «Blurred Lines», який порівнюють із піснею Марвіна Гея за 1977 рік. Якщо вердикт виголосять не на їхню користь, то виконавцям доведеться заплатити позивачеві сім мільйонів доларів.