Новини

«Ми більше не можемо дозволити собі замовчування»: Леді Ґаґа написала емоційне есе

10 октября 2018

Леді Гаґа написала емоційне есе про нагальну потребу в додаткових послугах у сфері охорони психічного здоров’я. І йдеться не тільки про США, а про всю планету. У матеріалі для «The Guardian» вона закликала припинити стигматизацію щодо психічних захворювань.

«Коли ви закінчите це читати, щонайменше шестеро людей у світі накладуть на себе руки, – ідеться в есе Стефані Джерманотти. – Ці шестеро – лише крихітна частина з восьмисот тисяч людей, котрі вбили себе цього року – більше за населення Вашингтона, Осло чи Кейптауна».

Співачка продовжила: «Іноді це – відомі імена, такі, як Ентоні Бурден чи Кейт Спейд, про яких згадують у новинах, але всі вони – сини чи доньки, друзі чи колеги, дорогі члени родин і спільнот».

Артистка запропонувала прибрати стигми:

«Ми боремося за те, щоб про це говорили відкрито, щоб відбувалося належне піклування й надання ресурсів. У сім’ях і громадах ми часто замовчуємо це, бо нам соромно. Ми думаємо, що люди з психічними недугами не такі гідні уважного ставлення й самі, мовляв, винуваті у своїх стражданнях. Замість того, щоб зі співчуттям лікувати їх, як це роблять у випадку з фізичними травмами, ми відхрещуємося від них, звинувачуємо та засуджуємо […] Ми більше не можемо дозволити собі замовчувати цю стигму чи обмежувати себе помилковими ідеями, які змальовують ці стани як слабкість чи моральну невдачу».

Гага раніше розповідала про свої минулі душевні бої. Цього року вона була змушена скасувати решту концертів у межах світового туру «Джоанн» через боротьбу з фіброміалгією.

У 2016 році співачка також написала емоційний відкритий лист про долання ПТСР.