Новини

Шакіра з’явилася в іспанському суді в справі щодо плагіату

28 марта 2019

27-го березня Шакира та Карлос Вівес постали перед служителями Феміди в Інспанії як відповідачі у справі про плагіат.

Кубинський музикант Ліван Рафаель Кастелланос Вальдес, відомий під сценічним ім’ям Livam, позвався до суду в Іспанії, де живе Шакіра, у березні 2017-го. За його словами, виконавиця «Hips Don’t Lie» скопіювала текст й уривок мелодії приспіву з його треку за 1997 рік «Yo Te Quiero Tanto» у свою сумісну композицію «La Bicicleta» за 2017-й.

Дует відкинув претензії і з’явився в середу на суд у Мадриді, щоб захищатися.

Шакіра не коментувала процес журналістам за межами будівлі суду, але виступила на стенді й окреслила відмінності між піснями, повідомляє іспанська газета «El Pais».

«Стиль геть різний. Не знаю, чи позивач пробував зробити щось на кшталт вальєнато (жанр колумбійської музики), але в нього не вийшло. Це схоже на дитину, яка бажає схопити м’яч, але не знає, як. Інша пісня – це сальса. Тут і в Китаї (будь-де), а наша – це вальєнато»

42-річна зірка також сказала в суді: «Мене ніколи не засуджували за плагіат. За тридцятирічну кар’єру й відтоді, як я у восьмирічному віці почала співати в себе вдома в Колумбії».

Вівес планував приєднатися до процесу в четвер, але прибув захищати свою репутацію разом із Шакірою в середу.

«Я змінив історію музики моєї країни, і я зростав серед вуличних менестрелів, які виконували вальєнато. Моя робота полягає в модернізації традиційної колумбійської музики. Люди називають мене королем вальєнато… Моя музика – унікальна, ніхто більше такого не робить. Я це винайшов», – зазначив артист, згідно з «El Pais».

У позові Livam стверджує, що надіслав Вівесу зразок своєї пісні з пропозицією записати її, а співак, мовляв, використав надіслане без дозволу як частину «La Bicicleta». Позивач переконує, що колега поцупив акорди, ритм і мелодію приспіву.

Livam також зазначив, що звернувся до представників «Sony Music» із запитом змінити приспів, але ті відхилили запит. Тож артист і позвався проти Шакіри, Вівеса й інших.

Цього року це буде не єдина поява Шакіри в суді. Вона має повернутися туди 12-го червня, щоб відповісти на звинувачення в ухиленні від сплати податків на суму 16,4 мільйона доларів.